söndag 3 juni 2012

Vandring 19-20 maj

Kom på att jag inte la upp några bilder här på bloggen från den senaste vandringen! Men bättre sent än aldrig;) Jag, Fredrik och Hades vandrade etapp 5:2 Hemfosa-Ösmo på Sörmlandsleden. Vi gick nog strax under 1 mil första dagen, övernattade i vindskyddet på sjön Muskans östra strand och gick de sista km till bussen morgonen efter. Vi hade en väldans tur med vädret: det vart soligt och lagom varmt båda dagarna! Dessutom började det inte blåsa förrän vi var påväg ifrån vindskyddet på söndagmorgonen så det var inte alltför kallt under natten (jag frös trots det, behöver nog fundera på att skaffa en varmare sovsäck till vår/höst-vandringar? Den Caravan-sovsäck jag använder nu är rejält gammal, från 80-talet nån gång).

På just den här sträckan är det rätt många spångar men de flesta är för att det är våtmark, och när vi gick hade det torkat upp en del så Hades gick vid sidan om hela tiden. Men när vi kom fram till ett vattendrag som var flera meter brett gick ju inte det heller (han hatar att simma så han tvärvägrade!) och när vi kom fram till spången gick han bara på i samma takt ut på spången, innan han insåg att det var smalt och en bit upp från marken. Då försökte han vända sig om och blev rädd vilket gjorde att han plumsade i ;) Jag försökte få över honom en gång till men han försökte vända om igen så det var bara att backa tillbaka och dra på sele och greppa sele, halsband och kopplet under buken för att sedan halvt släpa, halvt bära honom över... Över kom vi i alla fall, dock lite blötare än innan! ;) Den första stäckan från pendeln går på asfaltsväg längs med hästhagar tills man kommer till etappstarten (ignorera min sneda packning, den satt för j*vligt i början, men till slut lyckades vi få den rakt genom att packa om och dra grejerna rakt flera gånger ;) )

 Vid etappstarten satte vi oss på några stenar och tog en vattenpaus, samtidigt passade vi på att laga Fredriks ryggsäck som gått sönder ovanpå.

 Hades ledde större delen av vandringen ;)

 Kisspaus, navigering och lite vila för ryggen :)

 Rotvältor var en vanlig syn, på ett ställe var en rotvälta enorm då det var 3-4 träd som fallit samtidigt.
 En av broarna vi passerade. Sådana här har Hades inga problem med så det hade ju varit skönt om det varit såna här på alla ställen :)

 På ett ställe hade flera träd fallit över spången. Det tog en del krälande och trixande för att få över hunden, han kom inte över och det var nära på för trångt att gå emellan stammarna men till slut lyckades han. Man blir inte så sugen på att lyfta en 30 kg sprattlande, dyngsur och lerig hund och på samma gång riskera att hamna på rygg i den blöta och leriga mossan ;)

Så här såg de flesta spångarna ut, på ett ställe var tyvärr spången vattentäckt för att den blivit för nedtryckt i leran.

 Fikapaus vid rastplatsen vid sjön Tärnan, strax innan Segersäng.

 Här skulle vi gå över spången och Hades gled ned i vattnet.
 Det var inte så lätt att få över honom när han var stel som en pinne och stretade åt alla håll utom det jag ville, men till slut gick det!
 Sen fick jag gå tillbaka och hämta packningen, som jag inte ville riskera att blöta ned om jag åkte i plurret ;)
 Tyvärr såg stora delar av leden ut så här mellan Segersäng och vindskyddet då någon ridit där trots att det varit för blött. Det var så geggigt att ryttaren/-arna till slut inte velat rida hästarna PÅ leden utan gick vid sidan om vilket förstörde marken även där, så omvägen vart enorm för att slippa gå i geggan...
Äntligen skymtar Muskan mellan träden! :)

 Utsikten från vindskyddet :)

 Fredrik lagar mat medan jag sågar ved.

 Till middag serverades potatis-gnochi i tomatsås och mozzarella :) Var otroligt gott efter en halv dags vandring!

 Även Hades fick sin efterlängtade middag :)

 Glada och (hyfsat ;)) pigga efter att ha fått i sig lite mat.

 Hades tyckte om sin plats på filten, fungerade som bra utkikspost under natten ;)
 Tände en brasa på morgonen för att få upp tempen lite, dock behövdes den mesta veden torkas lite innan den gick att använda.
 Fredrik var lite morgontrött så han fick vara hundvakt medan jag fixade frukost ;)

 Här börjar vi närma oss Ösmo och passerar det här havet med vitsippor. Väntade mig nästan att älvorna skulle komma dansande, det var så sagolikt :)
 Här på Muskans södra strand tar vi en sista rast medan vi väntar på att det ska bli dags att gå till bussen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Creative Commons-licens Detta verk av Sofie Granholm är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported-licens.